aan de slag met een bullet journal
Lijstjes

Aan de slag met een bullet journal

In mijn vorige blog heb ik jullie al een klein inzicht gegeven in mijn lijstje gebruik. Naast de lijstjes die ik gebruik is een bullet journal tegenwoordig ook helemaal in. Zoek maar eens op bullet journal op pinterest, je vindt dan ontzettend veel berichten. Van alleen er naar kijken word ik al ontzettend blij, fijn die structuur!

Wat is een bullet journal?

In je bullet journal kun je eigenlijk alles noteren wat belangrijk is en wat je nodig hebt. Al je notities, to do lijstjes, afspraken, planningen etc. Het enige wat je nodig hebt is een notitieboekje.

Hoe werkt een bullet journal?

Voor mij werkt het alleen op het moment dat het geen verplichting is. Op het moment dat ik het gebruik om het gebruiken, haak ik snel af (veel te veel werk dan). Het is dus zinvol om er alleen de dingen in te zetten die je belangrijk vindt en ook echt nuttig. Dit hoeft dus niet perse te zijn wat je ook op pinterest vindt.

Hoe begin ik?

Inhoudsopgave & key

In principe begin je altijd met een inhoudsopgave en een legenda (keys genoemd). Nou ligt het er natuurlijk aan hoe dik jouw boekje is of een inhoudsopgave wel of niet van toegevoegde waarde is. In de legenda noteer je de bullets die je gaat gebruiken. Hier zijn ook eindeloos veel voorbeelden van te vinden. Zelf gebruik bijvoorbeeld het volgende:

Daarnaast zijn er nog tientallen andere ‘icoontjes’ te bedenken zoals een verjaardagstaartje voor een verjaardag, een hartje voor een bijzondere gebeurtenis.

Maandoverzicht

Vervolgens heb ik een maandoverzicht in mijn bullet journal. Hierin heb ik alle dagen genoteerd en bij de dagen waarop er een gebeurtenis is, dit ingevuld. Je kan er zelf voor kiezen hoe uitgebreid je dit wil doen. In mijn geval heb ik vaak niet een maand van te voren mijn hele planning al vol met verjaardagen etc. Dus dan kan je het redelijk kort houden.

TO DO lijst – optioneel –

In mijn geval heb ik mijn to do lijst er niet in staan, ik gebruik hiervoor Wunderlist en Google Keep en vind het prettig dat ik die overal kan openen. Hiervoor vind ik mijn bullet journal niet handig.

Bucketlist

Omdat ik mijn bullet journal met name voor de lange termijn activiteiten gebruik, is een bucket list een mooie toevoeging. Ik houd niet zo van de term ‘bucket list’, maar dat is wel de naam die ik er aan geef. Dingen die je op de lange termijn wil doen/hebben gedaan kun je mooi invullen en dan ook een ‘key’ meegeven.

Overig

Verder zijn de mogelijkheden echt eindeloos en is het ook voor jezelf even puzzelen wat wel en niet werkt. Zo vond ik op Pinterest ooit ook een ‘habit tracker’ en heb ik deze ook aan mijn bullet journal toegevoegd. In deze habit tracker noteer je bepaalde taken en kleur je in wanneer je deze hebt volbracht (per dag). Zo kun je precies zien hoe vaak je hebt gesport bijvoorbeeld. Voor mij is dit echt te gedetailleerd omdat ik het dan elke dag moet bijhouden en dan haak ik na een weekje of wat af.

Daarnaast heb ik een tijdje mijn uitgaven bijgehouden (tot op de cent) en deed ik dit ook via mijn bullet journal. Ik noteerde hierbij een groen, oranje of rood cirkeltje waarmee ik aangaf of de aankoop ‘nuttig’ was. Na een tijdje vond ik de noodzaak niet meer echt van het bijhouden van mijn uitgaven en ben ik daar dus mee gestopt.

Werkt het voor jou?

Ik denk dat het alleen werkt wanneer je houdt van structuur en netjes bent (je moet tenslotte alles schrijven). Belangrijke tip is trouwens: gebruik een boekje met ruitjes of puntjes papier. Anders wordt het een chaos met het maken van de hokjes en wordt het minder werkbaar. Wanneer je de dingen toevoegt die jij belangrijk vindt en die jou helpen denk ik zeker dat het voor jou kan werken.

Wat is het voordeel?

Je hebt alles in één overzicht bij elkaar! Ik kan nog wel eens gek worden van de chaos in mijn hoofd. Die heb je op deze manier al deels weggehaald doordat alles overzichtelijk in een boekje zit. Je weet precies wat te doen en wanneer.

Werk jij al met een bullet journal en hoe bevalt het jou?

2 reacties

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het dan weten via een reactie!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.