de moed van imperfectie
Persoonlijk

De moed van imperfectie

Onlangs las ik het boek ‘De moed van imperfectie‘ van Brené Brown. Toen ik hem in de winkel in mijn handen had, sprak het boek mij meteen al aan. Ook door de ondertitel: laat gaan wie je denkt te moeten zijn. Dit zette mij meteen al aan het denken, zonder dat ik nog maar iets had gelezen uit het boek :-).

Na het lezen van dit boek werd ik ook nog aan het denken gezet. Waarom hebben wij een bepaald beeld voor ogen van wie we moeten zijn? Imperfectie is dan eigenlijk zoveel mooier dan perfectie! Stof om over na te denken.

Wat is perfectie?

Wat perfect is, is voor iedereen weer verschillend. Voor mij is het al gauw niet perfect. Nou ben ik niet mega netjes of regel ik dingen tot in de puntjes, maar in sommige dingen kan ik wel een beetje perfectionistisch zijn. Maar wanneer is iets perfect?

Eén van de redenen dat ik mijn blog nog niet met (veel) anderen heb gedeeld is omdat ik nog niet vind dat het goed genoeg is. Ik wil graag meer artikelen, die beter geschreven zijn en meer lezers. Maar wanneer is het dan wel goed genoeg? Wanneer komt het moment dat ik het wel goed genoeg vind om te delen? Mij kennende kan ik dat moment nog heel lang uitstellen. Tot die tijd vind ik het toch nog niet goed genoeg.

Dat zette mij wel aan het denken over de begrippen perfectie en imperfectie. Als je de eigen lat zo hoog legt, beperk je jezelf dan niet alleen maar? Zoals in mijn geval; wanneer ik mijn blog niet deel met anderen, krijg ik ook niet meer lezers maar kan ik ook niet leren van de ervaringen van mijn lezers. Zonde dan toch om het perfect te willen?

De moed van imperfectie

In het boek worden er meerdere wegwijzers gegeven (tien in totaal). Een van deze wegwijzers is:

Kies voor authenticiteit: laat je angst voor wat anderen vinden los

Over het algemeen, is dat denk ik waar mijn hoofd het drukst mee is. Een goede dus om aan te pakken! Ik vul vaak al vast in voor anderen en vind dat ook volkomen logisch. Op het moment dat anderen positiever denken dan ik had bedacht, gaat dat er in mijn hoofd echt niet direct in. Niet voor anderen denken dus 🙂

Een andere interessante wegwijzer voor mij is:

Geef je creativiteit de ruimte: laat de neiging jezelf met anderen te vergelijken los

Ook daar ben ik een ster in! Ooit op school leerde ik al: elk huisje heeft zijn kruisje. Toch werkt dat in mijn hoofd meestal niet zo. Die heeft een betere baan, die heeft een leuker huis, die is spontaner. Etc. etc. Nergens voor nodig 🙂 Je bent leuk zo als je bent! Maar geloof dat zelf maar eens haha.

En als laatste:

Lach, zing en dans: laat het idee dat je altijd beheerst moet zijn en ‘normaal’ moet doen los

Ik vind het altijd erg knap wanneer mensen ongeremd gek kunnen doen. Nederland is natuurlijk wel een beetje een land van ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’. Dat vind ik dan weer niet nodig, maar het zit gewoon niet zo in mij om uitbundig te doen. Ik vind het altijd erg knap wanneer mensen dat wel kunnen!

 

Kortom, ‘De moed van imperfectie’ is echt een aanrader. Naast bovenstaande punten heeft het mij op meer vlakken echt nog wel aan het denken gezet. En dat is volgens mij nooit verkeerd. Het toepassen vind ik altijd wel een dingetje, het klinkt leuk, maar nu ook nog doen. Ik ga er in ieder geval wel mee aan de slag!

Hoe sta jij daar tegenover? Ben je iemand die heel makkelijk denkt of wil je graag alles perfect zien?

3 Reacties

 • Romy

  Dit boek staat ook op mijn lijstje om nog eens te lezen. Het lijkt me heel mooi en leerzaam! Dat laatste punt is ook iets waar ik soms mee worstel. Ik ben vaak een beetje timide en durf niet zo goed heel uitbundig te zijn, terwijl ik daar bij anderen wel veel bewondering voor heb.

  • Romy

   Oh ja, wat je blog betreft, gewoon delen! Je schrijft hartstikke leuk en misschien krijg je juist een boost als je meer bezoekers trekt en daarvan leuke of leerzame reacties krijgt 🙂

   • Mariska

    Haha, ik weet het ik weet het… maar tot nu toe nog steeds de stap niet gezet 🙂 ik denk dat nu tien mensen ofzo het weten, meer niet. Vind het zo spannend!!

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het dan weten via een reactie!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.