to-do
Lijstjes

Maak efficiënt gebruik van je to-do lijstje

Over het algemeen hoor je altijd dat een to-do lijstje het middel is om orde op zaken te stellen. Zelf ben ik ook echt van de lijstjes en probeer ik ook altijd van alles en nog wat. Ik ben soms ook nog wel zoekende maar er zijn een paar dingen waarvan ik inmiddels weet dat het werkt. Deze wil ik graag met je delen, zodat je ook van jouw to-do lijstje een succes kan maken!

Tips

  • Schrijf van je af – op het moment dat jij je to-do lijst maakt is het goed om van je af te schrijven. Noteer alles wat in je hoofd zit wat nog af moet en denk niet bij sommige dingen ‘dat onthoud ik nog wel’. Noteer alles!
  • Schrijf je to-do lijstje aan het einde van de dag – afhankelijk van de reden van je to-do lijstje is het goed om deze aan het eind van de dag te schrijven. Dit kan zijn aan het eind van de werkdag, of vlak voor het slapen gaan. Je schrijft dan alles even van je af (zoals ik hierboven al aangaf) en dan neem je het ook niet mee naar huis of naar bed.
  • Maak het concreet –  noteer niet: ‘bezig met blog’ maar (in dit geval) ‘blogartikel schrijven’ en ‘updates blog uitvoeren’ en ‘reageren op reacties’. Je weet dan precies wat je moet doen én niet onbelangrijk, je kan alles afstrepen. Wanneer je een te groot punt maakt, kan je hem nooit afstrepen. Je moet altijd nog iets doen om de taak af te ronden en wat dat is moet je nog onthouden ook.
  • Houdt hem bij – vink af als de taken afgerond zijn en noteer nieuwe taken. Wanneer je een heel A4 vol hebt met taken waarbij er nog maar 3 niet afgrond zijn, kan het slim zijn een nieuwe lijst te maken. Op dit manier houdt je overzicht.

Waar houdt je de to-do lijstjes bij?

In principe geldt: doe wat werkt voor jou. Bij mij verschilt dit nog wel per periode en per doel. In sommige gevallen gebruik ik een digitaal lijstje (via Google Keep en Wunderlist) maar ik vind het ook fijn het uit te schrijven. Dit doe ik soms in een collegeblok, in een special to-do blokje of ik pak een blanco A4 waar ik het dan op uit kan schrijven. Zorg dat jij het fijn vindt werken en dat jij duidelijkheid hebt.

Veel succes! Met deze tips kan ook jouw to-do lijstje een succes worden. 

2 reacties

  • Romy

    Wat een fijne tips! Ik maak elke dag to do lijstjes en heb er aardig wat struggles mee 😉 Toevallig staat er ook een conceptartikel over in de planning voor mijn blog. Concrete dingen opschrijven is ook iets wat ik vaker probeer te doen. Ik merk dat dat echt helpt en dat je daardoor vaker een fijn vinkje achter dingen kunt zetten.

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het dan weten via een reactie!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.