dans
Persoonlijk

Internationale dag van de dans – hoe ik daar altijd van heb genoten!

Vandaag is het de internationale dag van de dans. Dit deed mij direct denken aan al het plezier wat ik daar altijd aan heb gehad en hoe jammer ik het eigenlijk vind dat ik dat niet meer doe. Van af mijn zesde heb ik altijd gedanst en stond ik elke week met veel plezier te trainen. De uitvoeringen/demogyjada die wij met regelmaat hadden vond ik ook fantastisch.

Jazzdans

Vanaf mijn zesde heb ik aan jazzdans gedaan. Ik merk dat ik het altijd erg lastig vind om te omschrijven wat jazzdans inhoudt. Veel mensen denken direct aan jazz muziek, wat totaal niet met elkaar te maken heeft. Andere mensen denken dat ik alleen maar aan ballet heb gedaan (je hoort ook vaak jazz ballet). Ook leuk, maar is ook niet hetzelfde. In het plaatsje waar ik vroeger woonde, was dans echt een ding. Veel van mijn klasgenoten zaten, bij verschillende gymnastiek verenigingen, op jazz dans. Ik heb het eigenlijk nooit uit hoeven leggen of te laten zien. Iedereen kende het, en een groot deel was ook bij onze uitvoeringen. Of omdat ze zelf meededen of omdat hun broertje/zusje/nichtje/vriendin mee deed. Toen ik naar het HBO ging en daarna ook ging verhuizen, moest ik het ineens wel uitleggen. Jazz dans kan je als volgt omschrijven:

Jazzdans is een type dans dat zich vooral baseert op het klassiek ballet, zij het met invloeden van moderne stromingen zoals rock, hiphop en jazz. De stijl van jazzdans kenmerkt zich door het mengen van de klassiekere danspasjes en bewegingen met grepen uit tal van andere dansstijlen. Zo vindt men veel dansbewegingen terug vanuit het klassieke ballet, waarop jazzdans zich dan ook sterk baseert (men kan Jazzdans ook terugvinden onder de noemer Jazzballet) maar zijn er verder ook verschillende pasjes overgenomen uit de iets modernere dansstijlen.

Wat ik leuk vond aan dans

Bovenstaande omschrijving geeft ook precies weer wat ik leuk vond aan jazzdans. Dans, met een klassieke inslag, op moderne muziek. Ik heb vaak zat op liedjes gedanst die op dat moment erg in waren. Na een jaar hetzelfde nummer horen ben je er daar wel zat van, maar ik vond het fantastisch. Ik houd wel meer van het klassiekere dan van bijvoorbeeld streetdance. Meestal vond ik het heerlijk om een uur lang helemaal los te gaan. We begonnen vaak met een warming-up en kregen vervolgens onze dans aangeleerd (in delen). Daarna oefende we dat tig keer en meestal hadden we nog een andere dans. Deze andere dans gebruikten we niet voor de ‘grote’ uitvoering maar bijvoorbeeld voor een kleiner optreden. Het was ook goed voor mijn lichaam 🙂 In die tijd had ik nog veel meer buikspieren omdat we daar altijd actief mee bezig waren.

Mijn dansgroep

Van jongs af aan heb ik eigenlijk (grotendeels) in dezelfde groep gezeten met dezelfde trainster. Mijn eerste herinnering aan een optreden en het nummer wat daarbij hoorde, is de kabouterplopdans. We hadden een (door de moeders gemaakt) kabouterplopmuts op, met belletjes. Het dansje was vrij simpel maar we waren natuurlijk ook jonkies. Daarna heb ik nog een hele hoop andere dansen aangeleerd. Rihanna, Birdy, een musicalliedje, een keer een liedje zonder tekst, van alles! Na een aantal jaren ben ik in de selectie terechtkomen en dat was alleen nog maar leuker. De dansen werden nog mooier, beter en leuker. Helaas heb ik één jaar daar tussenin weer in de gewone groep gedanst omdat ik iets met mijn rug kreeg. Vanaf toen is mijn plezier in het dansen iets afgenomen denk ik. Toen was het me iets te makkelijk, kon ik best een les missen en deed mijn rug toch pijn. Ik heb nog twee jaar weer in de selectie gedanst en ben toen gestopt. Met mijn rug ging het niet meer, ik was verhuisd en moest dus constant heen en weer reizen.

En nu?

Tot mijn achttiende heb ik dus gedanst, inmiddels al een aantal jaar niet meer. In het begin mistte ik het totaal niet, ik was er wel zat van. Inmiddels baal ik wel als ik filmpjes zie van mijn oude dansgroep (die nu nog wel danst) en krijg ik weer zin om mee te doen. Dat is opzich niet zo realistisch, ik woon daar niet meer 🙂 en hier in de omgeving word jazz dans niet veel aangeboden. Ik zit het wel weer te overwegen… ergens moet het toch te vinden zijn? Kan ik me weer helemaal laten gaan. Waarschijnlijk moet ik wel weer grotendeels opnieuw beginnen en heel veel dingen nog weer aanleren. Alleen het tellen tot 8 zit nog altijd in mijn hoofd! Haha.

Dansen jullie nu of vroeger ook?

5 reacties

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het dan weten via een reactie!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.