koken met Lekker en simpel
Fit & gezond,  Persoonlijk

Koken met het kookboek van Lekker en Simpel

Over het algemeen ben ik iemand die het leuk vind om te koken. Echter, heb ik meestal geen zin om uuuuren in de koken te staan of stad en land af te moeten zoeken naar dat ene ingrediënt. Daarnaast vind ik stiekem pakjes en zakjes erg fijn en vaak ook lekker. Natuurlijk weet ik ook wel dat het niet altijd gezond is om pakjes en zakjes te gebruiken 🙂

Regelmatig keek ik daarom al naar de recepten van Lekker en Simpel. De naam zegt het al, lekkere recepten die simpel om te maken zijn. Fijn, daar houd ik van! Een enkele keer had ik al een recept hieruit gemaakt toen ik zag dat er een nieuwe kookboek uitkwam. Eigenlijk dacht ik direct KOPEN, KOPEN, KOPEN. Maar zo werkt het nou eenmaal niet altijd 🙂

Uiteindelijk heb ik hem toch gekocht en ik ben er erg blij mee! Vandaar dat ik dit, nadat ik hem nu een halfjaartje gebruik, graag met jullie wil delen.

Uiterlijk

Eigenlijk doet de buitenkant van een kookboek er niet echt toe.. maar toch voor mij wel erg belangrijk. Het ziet er vrolijk uit, hij is vrij dik, en bij de gerechten staan mooie maar ook duidelijke foto’s. De foto’s geven niet het idee dat ik chef-kok moet zijn van een sterrenrestaurant om het te kunnen maken. Dat werkt motiverend. Het is een prettig lettertype om te lezen, en de samenvatting bovenaan een gerecht vind ik ook prettig. In één oogopslag duidelijk voor hoeveel personen en hoelang het duurt om te maken.

Lekker en simpel

Het belangrijkste: de recepten!

Als ik graag uit een kookboek wil koken, is het voor mij belangrijk dat ik er meteen enthousiast van word. De recepten moeten duidelijk zijn, en zeker geen 100 ingrediënten bevatten. Als deze ingrediënten ook nog eens onmogelijk te verkrijgen zijn, haak ik al gauw af. Bij het kookboek van Lekker en Simpel is dit niet het geval! Het zijn gerechten die je direct zal herkennen (lasagne, pasta, wraps, stamppot) maar dan zonder pakje en zakje en soms net met een twist. Het is opgedeeld in pastarecepten, eenpansgerechten, recepten met wraps, salades, soep, ovengerechten, recepten met rijst, vlees/vis en tot slot vegetarische gerechten. Uiteraard heb ik nog niet alle gerechten uit het boek gekookt, maar ik ben wel met een hoop gerechten bezig geweest.

Het scheelt dat het geen moeilijke gerechten zijn dus dat je deze ook nog prima kan maken op een doordeweekse dag. Ik kies na het werk vaak voor makkelijk, omdat het me anders teveel tijd kost. Met deze recepten kan dat nog steeds! 🙂

Pasta kip-pestosaus

Dit (lekkere) recept is meteen ook het eerste recept dat ik als eerste heb gemaakt. Meteen als voorbeeldje! Je kan het recept hier vinden. Ik heb zelf meer groenten toegevoegd, zowel paprika als courgette waardoor het uiteindelijk een recept is geworden voor 4 personen. Erg lekker! Ik vond hem zelf al best pittig terwijl er maar een halve peper in zat (zoals het recept zegt). Wellicht ben ik gewoon nog niet zo gewend aan pittige dingen, wordt vast vanzelf beter.

Wat vind ik van de gerechten?

Over het algemeen vind ik alles dat ik tot nu toe heb gegeten lekker! Wel merk ik dat het soms wat meer smaak mag hebben. Wanneer bijvoorbeeld tomatenblokjes uit blik toegevoegd worden, smaakt het soms echt nog een beetje flauw en teveel naar de tomatensap. Inmiddels gooi ik overal dus maar wat meer peper bij in. Smaken verschillen natuurlijk! En het is deels ook gewenning. De gerechten uit pakjes zijn over het algemeen natuurlijk een stuk zouter en zitten vol met andere toegevoegde zooi. Nu deze wegvalt is de smaak waarschijnlijk gewoon even wennen.

Gezond?

Ik zou niet zeggen dat het direct allemaal gezonde recepten zijn. Daar staat het boek ook niet voor en daar ben ik stiekem wel blij om. Koken zonder pakjes en zakjes is natuurlijk al beter dan met, dus daarin is het voor mij in ieder geval wel een stukje gezonder. In de gerechten zitten ook regelmatig nog wel minder gezonde ingrediënten (zoals crème fraîche). Als je echt gezond wil eten moet je deze gerechten natuurlijk niet elke dag eten. Ook dan is dit kookboek nog steeds een aanrader! Er staan genoeg recepten in zonder deze toevoegingen, en voor de afwisseling mag het best eens met. Overigens vind ik het wel jammer dat er geen voedingswaarden benoemt staan. Ik ben niet iemand die de kcal telt maar vind het wel interessant om dit soort informatie te hebben. Bij de gerechten die ik nu heb gemaakt heb ik het er zelf met potlood bij gezet.

Hebben jullie het boek van Lekker en Simpel al? 

Enthousiast geworden? Je kan het boek hier kopen.

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het dan weten via een reactie!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.