koningsdag
Persoonlijk

Koningsdag – lang leve de koning!

Vandaag is het Koningsdag! Ondanks dat we al een aantal jaar Koningsdag hebben in plaats van Koninginnedag (volgens mij al 4 jaar), moet ik er nog steeds aan wennen. In mijn hoofd is het gewoon Koninginnedag haha. De datum kan ik gelukkig wel onthouden. Ik hoop dat het lekker weer word zodat we lekker van onze vrije dag kunnen genieten en het zonnetje in kunnen!

Ik heb leuke herinneringen aan Koninginnedag van toen toen ik nog jong was. Mijn beste vriendinnetje en ik hadden 30 april gebombardeerd als de dag dat wij vriendinnen waren geworden (ooit toen we mini waren) en waren dus altijd samen. Daarnaast herinner ik me ook altijd een hoop leuke dingen die we gingen doen en bekijken.

Lampionoptocht

Koninginnedag begon voor ons altijd al de avond van tevoren. Bij ons in het centrum werd er altijd een lampionoptocht gehouden waarbij er een hele stoet was van wagens (een beetje net als met carnaval). Scholen, sportverenigingen en ‘losse’ mensen deden hier aan mee. Zover ik me kan herinneren heb ik nooit zelf mee gedaan maar vond ik het wel altijd erg leuk om naar te kijken. Met mijn lampionnetje (toen ik nog water jonger was) stond ik dan aan de winkelstraat. Naast de stoet met wagens deden er ook altijd verschillende muziekkorpsen mee. Leuk!

Reveille

Dit vond ik echt fantastisch! De ochtend van Koninginnedag was er altijd Reveille. Toen ik nog klein was met mijn vader, en later gewoon met mijn beste vriendinnetje, stapten we ’s ochtends vroeg al op de fiets. In mijn ogen MEGA vroeg (als in 06.00 uur ofzo) maar het zal vast later geweest zijn. In de verschillende wijken in ons stadje liepen de muziekkorpsen door de straten en maakten ze muziek. Wij gingen er dan, met vele anderen, op de fiets achteraan. Ik vond dat altijd zo leuk! Volgens mij is het inmiddels trouwens afgeschaft, vast iets met klagende mensen die niet meer kunnen slapen haha :-). Ik vond het altijd een leuk begin van de dag.

Meezingen

Dezelfde ochtend was er op de markt altijd een meezingfestijn. Op school kregen wij een paar weken (of dagen?) van te voren altijd een boekje met liedjes die we dan gingen oefenen. Bij het meezingfestijn stond dan de hele markt vol met schoolkinderen (je moest wel bij je eigen school staan) en gingen we deze liedjes zingen. Daar hoorde sowieso het Wilhelmus bij maar ook andere liedjes (en het stadslied). Achteraf denk ik, vond ik dat leuk? Maar ik vond het altijd hartstikke leuk! Haha.

Rommelmarkt

Ik kan me ook nog herinneren dat ik een aantal jaar met een kleedje op de vrijmarkt heb gestaan/gezeten. We haalden van alles tevoorschijn, gaven dat thuis al prijsjes en gingen hup naar de rommelmarkt toe. Daar moest je ook altijd al erg vroeg zijn, en dan de hele dag blijven zitten. Nu denk ik: jeetje wat lang! Maar ik kan me niet herinneren dat ik dat verschrikkelijk vond. Waarschijnlijk mocht ik soms wel een stukje lopen en ging mijn moeder er even zitten. Ik herinner me nog wel dat ik het geld (grotendeels) zelf mocht houden dus dat dat altijd erg leuk was.

Straatparade & taptoe

Aan het eind van de dag was er altijd een straatparade met de muziekkorpsen en de op de markt was er dan nog een taptoe. Dezelfde muziekkorpsen lieten zich dan  ook weer zien. Achteraf denk ik: who wat hadden die muziekkorpsen het druk! Bij de lampionoptocht, vroeg er weer uit voor de reveille, straatparade en dan nog de taptoe. Ik herinner me nog heel goed dat één van de muzikanten tijdens de taptoe flauw viel van de hitte, dat was toen echt wel even schrikken. Gelukkig kwam het puur door de hitte en was alles verder oké.

Mijn Koningsdag nu

De laatste jaren vier ik mijn Koningsdag iets minder enthousiast. Ik vind het altijd leuk om even te kijken naar de koning en koningin, wat dragen ze, zijn de prinsesjes mee en wat gaan ze allemaal doen. Wanneer het lekker weer is belanden we vaak in het zonnetje en anders is het voor mij gewoon een rustig dagje. Ik ben niet echt een feestbeest dus sta niet te springen op de grote feesten die er her en der georganiseerd worden. Ik vind het net zo prima om een beetje door het centrum te lopen en te kijken wat er allemaal te doen is. Inmiddels ben ik verhuisd en heb ik dus ook niet meer dezelfde activiteiten maar ook hier is het altijd erg gezellig! Overal muziek te vinden 🙂 Gezien ik zelf in het centrum woon zit ik er boven op en kan ik makkelijk even een uurtje gaan kijken.

 

Wat doen jullie allemaal vandaag? 

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het dan weten via een reactie!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.