4 tips om uit dat dipje te komen
Lijstjes

4 tips om uit dat dipje te komen

Soms heb je van die dagen, dat het gewoon even niet wil en dat je echt in een dipje zit. Ik heb regelmatig (meerdere) dagen dat dingen gewoon niet zo gaan als ik wil en dat het allemaal niet lukt. Met name mijn hoofd krijgt daar dan een beetje chaos van en ik word er zelf erg onrustig van. Wat kan je nou doen om zo’n dipje te voorkomen of in ieder geval aan te pakken?

De meeste chaos ontstaat bij mij als ik het erg druk heb en niet goed weet hoe ik het allemaal moet doen. Een collega omschreef het laatst heel duidelijk. Ze stelde me meerdere vragen over hoe ik iets deed en ik gaf vervolgens geen antwoord. De volgende dag zei ze, ‘dat was iets teveel he? Error in je hoofd?’. Nou, precies dat. Ze stelde zoveel vragen waar ik nog geen antwoord op kon geven omdat ik er nog over na moest denken en ik het eigenlijk gewoon niet allemaal kon doen, dat ik het gewoon even niet kon bedenken. Maar goed: wat doe je dan?

4 tips om uit dat dipje te komen

 1. Schrijf van je af! Bij mij helpt het altijd erg goed om de dingen even op een rijtje te zetten. De meeste chaos in mijn hoofd onstaat doordat ik het overzicht kwijt ben. Ik heb een druk programma, moet van hot naar her, weet niet hoe ik dat moet gaan doen. Ik schrijf het dan gewoon allemaal even uit. Dit kunnen verschillende dingen zijn, soms noteer ik tot op het uur mijn planning voor bijvoorbeeld het weekend, of noteer ik alles dat nog gedaan moet worden. Als ik dat allemaal overzichtelijk heb, is het ook makkelijker om het in te plannen.
 2. Neem niet teveel hooi op je vork. Chaos ontstaat vaak omdat ik teveel moet (of vind dat ik moet) en teveel gepland heb. Een simpele oplossing is dan ook, neem niet teveel aan! Dit kan en werkt niet altijd maar je bent de problemen wel al voor als je kan tackelen.
 3. Probeer niet voor anderen te denken. Ik ben iemand die graag alles goed wil doen (wie niet) en als ik er goed over nadenk, is het vaak mijn eigen hoofd die dingen moeilijk maakt. Ik vind dat ik die ene afspraak niet af kan zeggen want …, ik moet eigenlijk echt even daar langs want…., en ga zo maar door. In mijn hoofd zullen ze er echt wat vinden als ik die dag niet langs kom. Achteraf valt dat reuze mee en had ik me er dan helemaal niet druk over hoeven maken.
 4.  Vind niet dat je van alles moet. Op mijn vrije dag (1x in de twee weken) merk ik dit vaak. Eigenlijk vind ik dat ik even bij mijn ouders langs moet, oh mijn opa en oma heb ik ook al een tijdje niet gezien, ik wilde nog een cadeautje halen in de stad en oh ik had eigenlijk op willen ruimen. Aan het eind van de dag ben ik (meestal) dan ook een soort van teleurgesteld. Ik heb bij lange na niet gedaan wat ik wilde (want ik had eigenlijk ook een blog moeten schrijven) en vind dus dat ik het anders had moeten indelen. Te laat 🙂 Wees realistisch en leg de lat gewoon niet zo hoog.

 

En het allerbelangrijkste advies; GENIET! Ik ben daar niet zo goed in, en als ik in een dipje zit, ben ik er helemaal geen kei in. Maar het is o zo belangrijk. Er zijn zoveel dingen om van te genieten. Alleen daarbij stil staan zorgt er al voor dat je bijna geen dipje kan hebben.

Hoe gaan jullie om met de dagen dat je een dipje hebt?

4 reacties

 • benthebemelman

  Wat een goede tips, die ga ik zeker onthouden! Bij mij helpt schrijven ook, en vaak probeer ik even naar buiten te gaan. Een lekker stuk wandelen doet me goed! En niet te veel andere dingen doen inderdaad, lief zijn voor mezelf en mezelf dat dagje gunnen en dan maar lekker op de bank kruipen met chocola en Modern Family ?

  • Mariska

   Ja naar buiten gaan vind ik ook vaak wel fijn! ‘Doelloos’ wandelen vind ik vaak lastig, dus ik moet me daar wel even toe zetten (op die manier ontspannen vind ik maar lastig). Lief zijn voor jezelf is af en toe inderdaad erg belangrijk! 🙂

 • Romy

  Wat een goede tips! Stuk voor stuk echt helpend inderdaad om uit een dipje te komen. Vooral probeer niet voor anderen te denken is iets wat mij zeker kan helpen om van nare gedachtes af te komen. Ik heb nogal de neiging om dat wel te doen, terwijl je daar uiteindelijk niet verder mee komt.

  • Mariska

   Dat begrijp ik heel goed! Ik ben daar ook een ster in. Maar als ik achteraf navraag doe of het erover heb blijk ik negen van de tien keer te negatief gedacht te hebben.

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het dan weten via een reactie!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.