slapen
Persoonlijk

3 tips om beter te slapen in de hitte

Zoals ik eerder al schreef, vind ik het heerlijk als het lekker warm is. De dagen zijn langer en het is prettiger wakker worden wanneer het een zonnige dag is. Er is alleen 1 ding wat minder prettig is aan de warmte: slapen.

Nou ben ik over het algemeen geen moeilijke slaper, en moet het ook gek gaan wil ik niet in slaap vallen. Maar een hele enkele keer, wanneer het echt warm is, heb ik er zelfs last van. Gelukkig kan je er (deels) wel wat aan doen.

Doorluchten

Wij wonen in een appartement met een heleboel ramen. Lekker veel licht, maar de zon staat er ook volop. Zolang het buiten nog warmer is dan binnen, hebben wij alles volledig afgesloten, rolgordijnen dicht en de gordijnen aan de buitenkant ook gesloten. Zorgen dat er geen zonnestraaltje binnen komt :-).

Zodra het later op de avond is, is het tijd om alles open te gooien. De ramen in de woonkamer, slaapkamer en de deur naar het balkon. Zorg wel dat de deuren niet dicht vallen, want door de tocht slaan ze anders allemaal achter elkaar dicht. Je kan er bijvoorbeeld even een schoen of iets dergelijks voorleggen. Ook al is het buiten nog niet echt afgekoeld, het doorluchten zorgt er al voor dat het frisser word. Fijn!

Ventilator

Dit is natuurlijk een makkelijke oplossing, maar wel een hele prettige. Vaak reageren mensen meteen dat ze het niet prettig vinden als de ventilator/airco aan staat, omdat ze daar een droge keel etc. van krijgen. Snap ik, is soms ook vervelend, maar kijk ook goed naar wat voor 1 je aanschaft! Een ventilator met verschillende standen en een timer, is bijvoorbeeld al een stuk prettiger. Vaak heb je de ventilator alleen nodig om in slaap te vallen. Het is dan verstandig om de timer op 1 uur te zetten bijvoorbeeld. De rest van de nacht heb je dan geen ‘last’ van de ventilator, maar je kan wel lekker in slaap komen.

Creatief met je deken

Ik vind het altijd heerlijk als ik onder iets zwaars in slaap kan vallen. De deken uit het dekbedovertrek halen, is voor mij dus niet echt weggelegd. Dan mis ik toch mijn zware deken. Zelfs met warm weer, slaap ik eigenlijk altijd onder de deken. Inmiddels weet ik wel, dat ik het met name fijn vind om hem vast te houden. Qua hitte kan het dan al een hoop schelen wanneer je vanaf je middel onder de deken vandaan gaat. Ik rol mijn benen dan een beetje om de deken heen. Helemaal doordat de ventilator dan meestal ook aanstaat, is dat lekker verfrissend.

Tot slot: zorg dat je geen kachel naast je hebt liggen (zoals je vriend/vriendin), want dan helpen alle bovenstaande oplossingen niet. En als het even kan is het handig om gewoon ook wat later te gaan slapen, dan is het buiten ook al een stuk aangenamer!

 

 

5 reacties

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het dan weten via een reactie!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.