begin je dag
Persoonlijk

Begin je dag: de dag van tevoren!

Begin je dag, de avond van tevoren! Hoe vervelend is het, als je ’s ochtends moet haasten, dingen uit moet zoeken en geen idee hebt waar je mee bezig bent? Ik vind dat in ieder geval ontzettend vervelend. Eerder gaf ik al aan dat ik alles ongeveer plan, dus wellicht dat dit ook weer een onderdeel is wat ik kan afvinken, maar het helpt wel!

Op het werk

Allereerst, is het belangrijk dat je jouw werkdag goed afsluit. Er zijn meerdere dingen die je kan doen die je daarbij kunnen helpen.

  • Zorg dat je een (vrijwel) lege mailbox hebt. Alle mailtjes die je hebt ontvangen heb je verwerkt of heb je genoteerd op je to do list. Mailtjes die je nog gaat ontvangen zijn dan ook echt nieuw. Je weet dan direct dat je op deze punten actie moet ondernemen.
  • Aansluitend op bovengenoemd punt: maak een to-do lijst (of vul je huidige aan). Zorg dat alles wat in je hoofd zit genoteerd is, en dat je weet welke zaken je de volgende dag op moet pakken. Geen stress meer als je thuiskomt omdat je ineens denkt: dat moet ik nog. Grote kans dat je dit namelijk al genoteerd hebt en dus niet constant hoeft te onthouden.
  • Heb je een vaste werkplek? Ruim de boel een beetje op en zorg dat je bureau leeg is aan het einde van de dag. De volgende dag begin je dan weer met een frisse start. Bij het bedrijf waar ik werk is er een clean desk policy én hebben we flexibele werkplekken. Vaak zie je op de bureaus dus alleen de computers, telefoons en wellicht een notitieblok (in de ideale wereld). Geen rommel dus die je nog moet afhandelen van de vorige dag.

Thuis

Eenmaal thuis, kun je het werk in ieder geval loslaten. Denk vast na over de volgende dag. Zijn er dingen die je vast kan doen?

  • Word het mooi weer? Moet je misschien nog iets strijken zodat je het morgen aan kan? Ik heb vaak geen zin om ’s ochtends nog te strijken met het gevolg dat ik kleding die gestreken moet worden vaak niet aan heb. Dit kun je ook ’s avonds bedenken én meteen vast even doen.
  • Wat ga je ontbijten? De meeste ontbijtjes zijn zo klaar dus kan je prima in de ochtend doen. Echter, eet je bijvoorbeeld fruit uit de diepvries in je yoghurt? Zet dit dan de avond van te voren klaar en in de koelkast zodat je het de volgende dag direct kan eten. Scheelt weer een kwartiertje wachten tot het ontdooit is, de volgende morgen.
  • Wat neem je mee naar het werk? Helemaal nu ik Personal Body Plan volg, maar daarvoor ook al wel, neem ik veel mee naar het werk. Lunch, tussendoortjes, groenten, fruit. De volgende ochtend scheelt het me weer wat tijd.

Eerder opstaan

Je kun natuurlijk ook iets eerder op staan in de ochtend zodat je alle tijd hebt. Het gebeurt regelmatig dat ik de vaatwasser nog inpak, een wasje draai of nog een stuk van een serie kijk voor ik naar mijn werk ga. Een hele enkele keer loop ik zelfs hard of sta ik in de sportschool. Ik vind het heerlijk om ’s ochtends de tijd te hebben. Hoe lekker is het dan als je de avond van te voren al een paar dingen hebt gedaan? En op je werk komen zonder een stapel werk van de dag daarvoor is ook wel net zo lekker!

 

Heb jij ’s ochtends altijd ontzettende haast of heb je alles al geregeld?

2 reacties

  • Romy

    Ik ben het helemaal met je eens: er gaat niets boven goed voorbereid de dag beginnen! Ik vind het ook fijn om altijd vroeg op te staan en ’s ochtends nog veel gedaan te krijgen. Verder probeer ik vaak ’s avonds alvast dingen klaar te leggen, maak ik altijd to do lists en vind ik het fijn om mijn mailbox aan het eind van de werkdag altijd helemaal bijgewerkt te hebben. Heerlijk om de dag dan weer met een schone lei te beginnen!

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het dan weten via een reactie!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.