geld
Persoonlijk

Big spender: hoe ik zorg dat ik minder geld uitgeef

Mijn vriend noemt het regelmatig, maar stiekem ben ik ook wel een big spender. Ik geef geld uit en allerlei dingen en doe over het algemeen niet moeilijk over kleine bedragen. Heel veel kleine bedragen zijn natuurlijk ook een groot bedrag. Daarom probeer ik er wel een beetje op te letten. En gek genoeg, kan ik ook echt een kniepert zijn. Ik kan me dan druk maken om bedragen en alles tien keer overwegen. En als ik bijvoorbeeld op vakantie ga, ga ik echt wel voor die aanbieding en vind ik het al zonde dat ik ruimbagage moet boeken. Nu we druk bezig zijn met het kopen van een huis, hebben we alles op een rijtje gezet. Meteen ook een moment om maar eens op te letten op wat ik uit geef.

Sparen

Vanaf kleins af aan ben ik opgevoed met het idee: wat je niet hebt, kan je ook niet uitgeven. Ik heb altijd gespaard en een deel van mijn salaris apart gezet. Dit doe ik nog steeds! Zodra mijn salaris binnen is gaat er direct het e.e.a. naar mijn spaarrekening. In mijn hoofd is dat dan al weg, en kan ik dat dus simpelweg niet meer uitgeven. Alleen wat op mijn lopende rekening staat, is dus om uit te geven deze maand. Een prettig idee!

Plannen

Ik vertelde eerder natuurlijk al dat ik houd van lijstjes en plannen, maar zo doe ik dat ook met geld. Als ik weet dat ik een drukke maand heb met een hoop dingen die geld kosten (zoals april), houd ik hier rekening mee. Meestal bedenk ik aan het begin van de maand (of als mijn salaris binnenkomt) dan even snel wat mijn kosten zijn. Als ik weet dat ik 5 etentjes heb zorg ik dat ik dat apart zet. Zo sta ik nooit met een lege rekening bij de kassa :). Overigens doe ik dit lang niet altijd hoor. Er zijn genoeg maanden dat ik niet zoveel  uitjes en dingen heb en er geen planning nodig is. Soms is het alleen zo vol dat ik er wel even naar kijk.

Boodschappen

Inmiddels ben ik er achter dat het voor mij echt werkt om een boodschappenlijstje + planning te maken. Als ik dit mee neem naar de supermarkt kom ik bijna nooit met extra dingen thuis. Ik ga doelgericht heen, neem dat mee terug en koop dus niet teveel. De Lidl, Jumbo en AH zijn bij mij in de buurt en uit gemak ga ik vaak naar de AH (net 200 meter dichterbij dan de Lidl). Inmiddels weet ik best dat ik daar op kan besparen en ga ik dus ook regelmatig naar de Lidl.

Etentjes, lunches

Met name de lunches op mijn werk zijn een kostenpost! Ik vertelde eerder al dat je beter mee kon nemen van huis, omdat dat vaak gezonder is. Voor mij is het vaak ook een stuk goedkoper. Als ze op het werk gezamenlijk een lunch halen betaal ik al gauw 3 euro voor een paar boterhammen met ham. Ik betaal dan wel voor de kip-kerriesalade en de dure worst, maar als ik daar niet van eet is dat eigenlijk zonde! Daarnaast gaan we ook nog wel eens uit lunchen en dat is natuurlijk helemaal een kostenpost. Net zoals etentjes. Ik woon in de stad, dus kan prima ook thuis eten met vriendinnen. Meestal belanden we toch bij een restaurantje. Kan dus ook best goedkoper.

Shoppen

Ik houd helemaal niet van lange dagen winkelen, winkel in, winkel uit, maar ik geef er wel veel geld aan uit. Ik ben een snelle shopper en heb de pech dat ik in het centrum werk en woon. Door mijn werk zie ik ook nog veel verschillende plaatsen waardoor ik ook verschillende koopjes zie. Daarnaast ben ik ook nog eens ongeduldig dus heb ik het altijd al gekocht voor de sale is begonnen. Er zijn altijd mensen die het lukt om iets voor een paar euro te kopen… nou mij niet! Ik koop geen dure merken, maar wel veel. Ik weet best dat het niet nodig is, en probeer er op te letten, maar ik zie vaak zoveel leuke dingen!

 

Hoe is dat bij jou? Een big spencer of let je heel erg op je geld? 

 

2 reacties

  • Donna

    Ik kan het allebei zijn! Ik kan heel moeilijk doen over 20 euro voor een shirtje en de dag erna 150 euro uitgeven. Ik probeer wel steeds meer te sparen, maar het lukt niet altijd helemaal, haha.

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het dan weten via een reactie!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.