Horeca,  Persoonlijk

De huishoud-check

De dag dat er in de persconferentie werd verteld dat je in de horeca enkel nog met 2 personen aan een tafel mocht, tenzij je van hetzelfde huishouden bent, ging er een wereld voor me open.

Creatieve oplossingen

De eerste twee, drie weken waren mensen nog nieuwsgierig, afwachtend en hielden ze zich braaf aan de regels. Mensen gaven zelf aan wanneer ze niet van één huishouden waren en pasten zich ook snel aan wanneer je ze er op aansprak.

In de tussentijd bedachten wij een aantal creatieve oplossingen zodat mensen wel samen konden zitten op afstand en vonden mensen dit ook heel leuk. Iedere dag konden we weer schuiven met onze tafels en zette we met liefde de tafels zo neer dat onze gasten toch konden genieten samen. Soms een kleine discussie maar altijd met de gedachte: we zijn al lang blij dat we open mogen!

Samengestelde gezinnen

Eind juni werd het steeds interessanter. Steeds vaker keken we elkaar in de bediening aan: dat is toch geen huishouden? Met een stalen gezicht vertelden onze gasten dat ze wel tot één huishouden behoorden. We gingen iedere keer weer het gesprek aan en zorgden er voor dat onze gasten op afstand gingen zitten.

Zodra we ons omdraaiden schoven de stoelen iets dichter bij elkaar en tegen de tijd dat het hoofdgerecht kwam moesten we ze toch echt aanspreken.

Zes volwassen mensen van ongeveer dezelfde leeftijd die in 1 huis wonen? Kan.
Twee stellen? Kan.
Vier volwassen en 4 kleine kinderen? Het kan.

In theorie is alles mogelijk, maar de hoeveelheid samengestelde gezinnen die ik de afgelopen tijd voorbij heb zien komen? Dat lijkt me wat sterk.

De gekste samenstellingen kwamen voorbij en ondertussen proberen wij iedereen maar uit elkaar te houden.

Smoesjes

En hoe verder we in juli komen, hoe lastiger het wordt. Mensen begrijpen niet meer zo goed waarom deze regel er is. En eerlijk? Ik ook niet altijd.

Ik weet dat u gezellig in een vakantiehuisje de hele tijd samen bent en waarschijnlijk spelletjes speelt met 0,20 cm afstand. Ik weet ook dat u waarschijnlijk gezamenlijk in een auto bent gekomen en zometeen weer samen vertrekt. In tweetallen mag u een stoelendans doen en komt u constant bij elkaar maar met zijn vieren mag niet. We weten het.

En stiekem begrijp ik het ook niet altijd en is het frustrerend. Ook met mijn directe collega’s waarmee ik de hele dag samenwerk mag ik niet aan een tafel dineren als we naar een restaurant zouden gaan. En uiteten met mijn ouders waar ik iedere dag mee samenwerk? Is ook alleen nog maar mogelijk op afstand.

Lieve gasten,

Jullie zijn van harte welkom. Sterker nog: ik ontvang jullie met open armen (met een beetje afstand dan). Maar wij hebben de regels niet verzonnen, en ik wil heel graag dat de horeca nog openblijft. Laten we ons samen aan de regels houden zodat ze uiteindelijk versoepelt worden.

Ik begrijp het ook niet altijd, makkelijk is het ook niet maar met de discussies voeren maken wij uw bezoekje niet prettiger. En de boete? Die willen we liever allemaal niet.

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het dan weten via een reactie!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.