geduld
Persoonlijk

Geduld is een schone zaak – wanneer je geen geduld hebt

ge·duld (hetovermogen om rustig af te wachten

Geduld, wanneer je geduldig kan zijn is dat een mooie eigenschap. Er zijn tig situaties te bedenken waar in het handig is dat je het vermogen hebt om rustig af te wachten. Bij een bezoek aan de huisarts (loopt altijd uit), wanneer je in de rij staat bij de kassa (je kiest altijd de verkeerde rij) of wanneer je een huis laat bouwen (loopt altijd uit). Wanneer je nog op school zat en op de uitslag van een tentamen moest wachten, was elke dag er één teveel. Ik kan daar niet tegen. Absoluut niet. Ik kan gerust een uur op de bank zitten niets te doen. Maar als ik dan ergens lang op moet wachten vind ik ineens dat ik een hele hoop andere dingen in die tijd had kunnen doen.

Waarom heb ik geen geduld?

Ik heb geen idee, maar dat het zeker niet mijn sterkste punt is, moge duidelijk zijn. Als ik iets wil, moet het nu. Niet zoals een stampende peuter maar wel in de zin dat ik geen zin heb om te wachten. Is geen geduld hebben stiekem niet een beetje verwend? Ik denk het niet direct. Het is niet zo dat het gaat omdat ik iets direct moet hebben in de zin van materieel, maar gewoon, het moet direct gebeuren. En dat is soms best irritant.

Dan maar zelf doen

Er is nog een ander nadeel dat bij mijn ongeduldigheid om de hoek komt kijken. Dit is wel een beetje in combinatie met mijn wil om alles graag goed (al dan niet perfect) te doen. Ik denk dan vaak: ik doe het zelf wel. Wanneer ik in de wachtkamer zit bij de tandarts wordt dat wat lastig, maar wanneer het me te lang duurt, doe ik het graag zelf. En dat is onhandig. Want het betekent natuurlijk sowieso niet dat het dan net zo goed of beter gaat. Er is vast een reden waarom iets langer duurt. En, je kunt natuurlijk niet in je eentje de hele wereld aan.

Nieuwbouwhuis

Tja, en dan koop je een nieuwbouwhuis. En dan word je geduld dus volledig op de proef gesteld. Want in de wereld van nieuwbouwhuizen gaat niets snel, wordt er niet duidelijk gecommuniceerd en heb je totaal geen invloed op alles wat er gaat gebeuren. Inmiddels is het alweer bijna een jaar geleden dat wij zijn begonnen met het hele proces voor het nieuwbouwhuis. Zoals het nu lijkt gaat de bouw zeker nog wel tot september duren. Op het moment dat wij dit proces ingingen, heb ik voor mezelf besloten: ik ga me niet druk maken. Ik heb er geen invloed op, ik kan er niets aan veranderen en ze gaan niet harder werken als ik me druk maak. Leuk bedacht, maar vrij ingewikkeld als druk maken in je systeem zit. De afgelopen weken en maanden, heb ik al meerdere keren op het punt gestaan een mailtje te sturen of te bellen, omdat iets me te lang duurde. En de helft van de keren heb ik me kunnen inhouden omdat ik dacht: niet doen, heeft geen zin, heb geduld. De andere keren is het me dus niet gelukt, haha!

 

Wanneer wordt jouw geduld op de proef gesteld? 

 

Eén reactie

  • Rachel Kromdijk

    op mijn werk word momenteel enorm mijn geduld op de proef gesteld.. ik heb graag het laatste woord, als iets word gezegd wat niet klopt wil ik er ook altijd gelijk vol ingaan en hier moet ik echt tellen tot 200 haha en weglopen!

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het dan weten via een reactie!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.