studeren
Persoonlijk

Wat ik heb geleerd van mijn 4 maanden studeren in Wenen

Twee en half jaar geleden ben ik een halfjaar naar Wenen geweest om te studeren. Hier heb ik een hoop van heb geleerd! Eerder vertelde ik al dat ik absoluut niet naar het buitenland wilde maar toch ben gegaan. Uiteindelijk ben ik daar maar al te blij om en heb ik er ook een hoop van geleerd.

Zelfstandigheid

Op het moment dat ik naar Wenen vertrok, woonde ik nog thuis en had ik dat nog als veilige omgeving. In principe deed ik al heel veel zelf, maar het is toch anders wanneer je alles oprecht zelf moet doen. In Wenen was ik (met name in het begin) echt op mijzelf aangewezen. Ik kon wel met het thuisfront appen/skypen maar ik moest het uiteindelijk toch echt zelf doen. Met name in het begin vond ik dat soms echt wel lastig en spannend. Ik woonde wel in een studentenappartement, maar kende daar niemand en had geen kamer die ik deelde. Toen ik eenmaal ook naar school ging leerde ik snel mensen kennen en kon je soms ook dingen samen aanpakken. Toch heb ik het wel anders ervaren dan in Nederland en ben ik denk ik echt zelfstandiger teruggekomen.

Keuzes maken – zijn wie je bent

Ook toen ik naar Wenen vertrok wist ik al: Ik ben geen feestbeest. In het begin vond ik dat best lastig! Mijn studiegenoten gingen gerust 6 van de 7 dagen uit en gingen door tot in de late uurtjes. Je wil graag mensen leren kennen en bij het groepje horen, dus mijn hoofd vond dat ik overal mee naar toe moest. Ik vond er meestal geen klap aan en voelde me er alles behalve gemakkelijk. Toch ging ik meestal heen. Op een gegeven moment realiseerde ik me, door mijn thuisfront: is dat wel nodig? Als het toch niet mijn type mensen zijn, moet ik dan elke avond met ze mee op stap gaan en me erg ongemakkelijk voelen?

In dezelfde periode dat ik tot deze ontdekking kwam, raakte ik ook beter bevriend met een studiegenoot die er hetzelfde in stond. Vanaf dat moment ben ik een groot deel van alle party’s gaan schrappen (deed ik alleen nog wat ik leuk vond) en gingen we vaak gewoon ergens een hapje eten of naar de bios. Mijn hoofd vond dat ik iets moest, maar ik werd een stuk blijer van wat ik uiteindelijk deed. Ik vind dit soort situaties nog steeds wel eens lastig, maar door die ervaring ben ik me er wel bewuster van geworden. Ik moet daarin de juiste keuzes maken!

Mijn Engels

Meestal krijg ik vreemde blikken wanneer ik aangeef dat mijn Engels echt is verbeterd na mijn periode in Wenen. Huh Engels? Wenen ligt toch in Oostenrijk? Ja dat klopt 😉 Echter waren al mijn lessen (op Oostenrijkse les na) in het Engels. De internationale studenten waar ik mee omging, communiceerde in het Engels. Eigenlijk deed ik alles dus in het Engels! Zelfs zo erg dat ik ook in de restaurants en in de sportschool gewoon in het Engels praatte. Voor mij was dat Engels wel een dingetje en één van de redenen om naar het buitenland te gaan. Ik was er zo onzeker over en zo slecht in! In Wenen is dat stukken verbeterd! Zelfs zo erg dat ik ook soms in het Engels dacht. Ik geloofde dat nooit als mensen dat zeiden, maar het is waar. In Nederland praat ik nog niet graag Engels maar ik ben er stukken minder onzeker over. Dat scheelt een hoop.

 

Heb jij ook in het buitenland gestudeerd en wat heb je daar van geleerd? 

2 reacties

  • Nesrin

    Wat goed dat je bent gegaan. Ik vind in het buitenland studeren een rijkdom en ik vind het jammer dat ik het niet hebben kunnen doen, ik werd moeder tijdens mijn studie. Ik was destijds wel heel trots op mijn zusje, zij ging een half jaar in Istanbul studeren en nog altijd spreekt ze hier heel trots over.

    • Mariska

      Ja het is ook zeker heel veel waard! Maar ik denk dat je van moeder worden tijdens je studie ook een hoop leert 🙂 Dan ben je ook in een klap volwassen!

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het dan weten via een reactie!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.