Genieten
Persoonlijk

Genieten: hoe moet dat eigenlijk?

Eén van de dingen waar ik niet zo goed in ben, is genieten. En zoals Loesje zegt: je kunt alleen tijd verspillen, als je vergeet er van te genieten. Veel verspilde tijd dus! Van jongs af ben ik altijd alweer druk met het volgende, en geniet ik niet zo goed van het moment. Een praktisch voorbeeld: vroeger, maakte mijn moeder na lang smeken bijvoorbeeld boerenkool. Omdat ik daar zoooo zin in had. Op het moment dat het op tafel stond, was ik alweer bezig met het volgende. ‘Wanneer zullen we eens spaghetti eten?’ was dan alweer mijn vraag. Een voorbeeld wat mijn moeder nog vaak gebruikt :-).

Wenen

Een ander goed voorbeeld is mijn periode in Wenen. Vanaf het moment dat ik in Wenen was ben ik bezig geweest met het moment dat ik weer naar huis zou gaan. Niet omdat ik het niet naar mijn zin had, maar omdat ik daar gewoon alweer naar uitkeek. Terwijl, als ik er nu op terug kijk, ik een ontzettend leuke periode heb gehad in Wenen en daar best een beetje meer van had kunnen genieten. Het is natuurlijk hartstikke fijn dat ik het in Nederland naar mijn zin had en daar graag weer heen wilde. Maar in Wenen had ik het ook prima! Achteraf vind ik het altijd wel een beetje jammer dat ik niet gewoon een beetje meer heb kunnen genieten. Hartstikke zonde toch?

Hoe kan je dan wel genieten?

Om eerlijk te zijn, ik kan het niet precies vertellen. Als dat het geval was dan deed ik dat al en genoot ik met volle teugen van elk moment. Wat voor mij wel helpt zijn een paar dingen:

  • Maak je niet druk om dingen waar je niet iets aan kan veranderen – je kunt je wel heel druk maken, maar als jij er niets aan kan veranderen is het zonde van de tijd. Deze hersenspinsels kan je dus wel wegstoppen zodat je gewoon kan genieten van het moment.
  • Geniet bewust – sta soms letterlijk stil bij het moment en besef dat je er ook even van kan genieten. Wanneer je het benoemt ben je, je er weer even bewust van en weet je zeker dat het moment niet zomaar voorbij gaat.
  • Voor iedereen die net zo is van het plannen als ik: soms kun je niet alles plannen, laat het dan ook los – zorg dat je de dingen die je wil/kan plannen gepland zijn en laat het verder los. Ga je een dagje weg en heb je nog geen idee wat iemand anders in gedachten heeft? Laat het zo. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Hooguit dat het misschien niet is wat je verwacht had, maar als jij niets verwacht valt het altijd mee.

Voor mezelf zou het goed zijn als ik deze tips boven mijn bed hang zodat ik ze zelf ook kan gaan toepassen. Wanneer ik geen idee heb wat er gaat gebeuren kan ik daar erg onrustig van worden en ben ik daar meer mee bezig dan met hetgeen wat ik op dat moment aan het doen ben. Zonde!

Hoe werkt dat voor jou? Kan jij wel genieten van het moment?

4 reacties

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het dan weten via een reactie!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.