kopen
Persoonlijk

Grote mensen beslissingen: een huis kopen

Op dit moment wonen mijn vriend en ik iets meer dan een jaar in ons huurhuisje. Een prima appartement in het centrum, twee slaapkamers en een balkonnetje. Op zich, niets te klagen! Toch blijft altijd in mijn achterhoofd hangen dat huur eigenlijk een beetje weggegooid geld is. Daar kan je natuurlijk over discussieren maar feit is wel, dat wij voor hetzelfde maandbedrag een heel huis zouden kunnen kopen.

We kunnen nu niet in de tuin zitten, hebben relatief weinig kamers en geen ruimte om te klussen (voor mijn vriend dan). Voor ons dus tijd om te gaan kijken naar een koophuis. In eerste instantie hadden we gedacht wel wat langer in ons huurhuis te blijven wonen. Echter, nu we beiden een stabiel inkomen ed. hebben, is een koophuis toch wel erg aantrekkelijk.

Open huizen dag

Oké. Kopen. Maar wat willen we dan precies? Wij konden een flink aantal eisen bedenken die voor ons echt toch wel belangrijk waren. Maar wat is ‘een ruime woonkamer’ dan precies? En een ‘ruime tuin’? Beide begrippen die heel logisch klinken, maar waar je pas meer zicht op krijgt als je het daadwerkelijk ziet. Met de open huizen dag zijn wij er dus ook op uit gegaan en hebben we bij een huis gekeken. De maandag daarop bij nog twee huizen waardoor we goed konden vergelijken. Op dat moment kwamen we er al snel achter dat je pas merkt hoe ruim iets is, als je er daadwerkelijk staat. Natuurlijk zeggen de cijfertjes op de tekening een hoop, maar ruimte wordt ook nog beïnvloedt door andere factoren (lichtinval etc). Een deel van de woningen konden we dus al schrappen.

Oud, een beetje nieuw, nieuwbouw?

De keuze is reuze! In onze prijsklasse zijn een hoop huizen te vinden. Echter, die is te klein, die heeft geen tuin, dit is een klushuis, daar willen we niet wonen. Pas op het moment dat wij op zoek gingen naar een huis merkte ik de grote hoeveelheid aan mogelijkheden. Het duizelt er nog van ;). We waren er al snel achter dat we niet een huis willen dat erg oud is en volledig opgeknapt moest worden. Een karakteristiek huis (en vaak oud) maar wel in goede staat, sprak ons dan wel weer aan. Een redelijk nieuw huis, spreekt ons ook wel aan. Weinig onderhoud, netjes afgewerkt etc. Ten slotte bleek nieuwbouw ook ineens nog een optie. Je kan deels zelf nog bepalen wat er gaat gebeuren en wat jij  er wel/niet in wil hebben.

En nu dan?

Op dit moment zijn we meerdere opties aan het overwegen en spreekt nieuwbouw ons toch wel heel erg aan. Daar hangt natuurlijk ook weer een prijskaartje aan en een heleboel dingen die je moet uitzoeken. Lastig! Een eerste huis kopen is sowieso al een opgave maar in het geval van nieuwbouw komen daar ook nog weer een hoop andere keuzes bij kijken. Wil je dat muurtje misschien 10 cm verplaatsen of heb je liever een andere keuken erin? Dingen waar je nu al over na moet denken. En dan nog het wachten! Een nieuwbouw huis is natuurlijk niet in 1 dag gebouwd.

Wij denken er nog even over na! Een hoop beslissingen in ieder geval. En ondanks dat ik toch al een tijdje een volwassen leeftijd heb, voelt dit ineens allemaal wel erg spannend en volwassen. Ik ben benieuwd!

Woon jij momenteel in een huurhuis, koophuis of nog bij je ouders? Wellicht heb je nog tips? 

2 reacties

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het dan weten via een reactie!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.