ritme
Persoonlijk

Ik wil slapen | wanneer je ritme volledig in de war is

Ik ben iemand die slaap nodig heeft. Veel slaap, als het even kan. Ik sta er wel een beetje om bekend dat ik absoluut geen avondmens ben, en zeker na tienen niet meer op mijn best ben. In mijn vorige baan wisten collega’s al: na tienen hoeven we Maris niet meer te appen, en als er in een groepsgesprek iets aan mij gevraagd werd, antwoordde er meestal wel iemand ‘Maris slaapt denk ik al’.

Vorig jaar schreef ik nog een blog over de voordelen van een ochtendmens zijn, waarbij ik ook nog het volgende zei:

Over het algemeen ben ik in de avonden echt sjaak-afhaak. Ik ben blij dat ik geen avondwerk heb want dan zou ik niet trekken.

Aj, wist ik veel dat nog geen halfjaar later mijn baan en daardoor ritme volledig zou veranderen.

En toen koos ik: een baan met avonddiensten

En wat niemand logisch leek gebeurde: ik heb nu een baan waarbij ik ook in de avonden moet werken. Gek genoeg gaat dat verrassend goed, maar oooh wat is mijn ritme in de war.

Uitslapen kon ik al nooit, maar doordat ik gemiddeld gezien altijd voor tienen in bed lag, was dat niet een probleem. Als je dan om 7 uur wakker wordt, heb je er gewoon al negen uur slaap op zitten. Lang genoeg toch?

Nu ik ook in de avonden werk, en dat soms ook gerust tot elf/twaalf uur kan zijn, is dat niet uit kunnen slapen toch wel eens lastig. Ik vond het eigenlijk vaak maar zonde van mijn dag om lang in bed te liggen, dus meestal was ik er wel voor negen uur uit. Ook op mijn vrije dagen. Nu neem ik het er vaak maar van op mijn vrije dagen, ben ik dus vroeg wakker maar doe ik absoluut niet aan ‘pluk de dag’ omdat ik uren later dan nog in relax-modus ben.

Misschien wen ik er aan

Een aantal weken terug had ik het met een oud-collega over mijn ritme en dat ik helemaal niet meer zo vaak voor tienen in bed lig. Ook op mijn vrije dagen houd ik er langer vol, ik ben er denk ik een beetje aan gewend. Mijn fitbit-log gaf aan dat de laatste weken mijn gemiddeld aantal uren slaap echt nog maar tussen de zes en zeven uur ligt. En dat terwijl ik eerder altijd echt tussen de acht en negen uur sliep. Gek genoeg, sta ik nog overeind, functioneer ik ook nog redelijk en voel ik me meestal best oke. Zou je er echt aan kunnen wennen dat je minder slaapt of zou je uiteindelijk alsnog omvallen?

Hoogseizoen

Gelukkig is dit iets tijdelijks – hoop ik. Het is nu de drukste periode van het jaar waarbij de keuken en dus ook het restaurant langer open is, ik langere dagen maak en dus later in mijn bed belandt. Hoe verder we weer richting de winter gaan, hoe eerder mijn avonddiensten weer afgelopen zijn en hoe eerder ik weer lekker kan slapen. En mocht ik voor die tijd echt omvallen – zoals ik deze week een keer echt niet meer kon denken van vermoeidheid – begin ik gelukkig ook wel eens later op de dag en kan ik de hele dag slapen :-).

ritme

ps. De vorige keer dat ik een blog over mijn ritme wilde schrijven faalde ik hopeloos toen ik per ongeluk alles gedelete had. Hier is versie 2.0. 

 

 

Eén reactie

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het dan weten via een reactie!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.