inplannen eten
Lijstjes,  Persoonlijk

Inplannen wat je gaat eten: nuttig?

Het inplannen van eten. Het klinkt als een overdreven manier van alles willen plannen. Is dat het eigenlijk wel?

Bepalen wat je gaat eten: niet meer en niet minder

Eigenlijk is het simpel, wanneer je een boodschappenlijstje wilt maken, moet je van tevoren beslissen wat je wilt gaan eten. Je hebt bepaalde dingen in huis nodig om tot een gerecht te komen en je bepaalt van te voren (of in de winkel?) wat je mee neemt.

Sommige mensen zorgen dat ze van alles in huis of in de vriezer hebben en maken daar elke dag een gerecht van. Net waar ze zin in hebben. Andere mensen doen geen weekboodschappen maar gaan elke dag of om de dag naar de supermarkt en halen dan de ingrediënten die ze nodig hebben voor het avondeten.

Onrust

Iedere dag iets verzinnen, nog langs de supermarkt moeten of iets samenstellen van de dingen die ik toevallig in huis heb: ik ben er niet zo goed in.

December en januari stonden in ons geval in het teken van klussen en verhuizen. Ik had vier weken vakantie en veel dingen gebeurden spontaan en lieten we afhangen van hoe de dag zou lopen. Prima voor een bepaalde periode en wanneer je druk bent en nooit weet met hoeveel mensen je gaat eten, is het ook best even prima.

Toen ik na vier weken weer in een werkritme kwam, maar mijn eigen ritme nog niet had opgepakt, merkte ik dat ik daar onrustig van werd. Ik vind koken helemaal geen punt, maar wanneer ik uit het werk nog dingen moet bedenken en boodschappen moet halen, vind ik dat wel vervelend.

Plannen maarrrrrrrr

Als ik voel dat ik onrustig ben, weet ik dat één ding vaak een goede oplossing is: plannen. Op zondag pakte ik mijn notities er weer bij, mijn nieuwe Brenda Kookt Scheurkalender (gekregen met Kerst!) en begon weer met plannen. Geen ingewikkelde recepten, hoogstaande gerechten of lange lijsten met ingrediënten. Gewoon simpel: wat eten we op welke dag. Ik maak er een boodschappenlijstje naast, zorg dat ik dit nog haal en ik heb rust voor de rest van de week.

Ruilen?

Ook ik heb wel eens zin in iets anders dan dat op de planning staat. Geen ramp. Het is nog niet zo erg met me gesteld dat ik daar niet tegen kan. Wel probeer ik dan een ander gerecht te eten wat eigenlijk voor later die week op de planning stond. En heb ik echt zin in iets anders of ga ik ineens onverwachts uit eten, dan probeer ik de boodschappen van één van de maaltijden in te vriezen.

De spontaniteit is gelukkig niet verdwenen, en ik ervaar veel meer rust wanneer alles in huis is en ik niet langs de supermarkt hoef (ook al werk ik naast een supermarkt). Onlangs gaf mijn moeder een lekker recept dat ik écht eens moest proberen, waarop mijn antwoord was: ‘Volgende week! Deze week staat al volgepland’. Zou er misschien toch iets meer ruimte in mijn planning moeten? 🙂

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het dan weten via een reactie!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.