Persoonlijk

Jezelf zijn: wat is dat eigenlijk?

Ik denk dat we er allemaal over eens kunnen zijn, dat je het meest op je gemak bent wanneer je jezelf bent. Maar wat is dat nou precies en hoe zorg je dat je jezelf bent?

Als ik voor mezelf spreek, zou ik impulsief zeggen dat ik altijd mezelf ben. Als ik er langer over nadenk, weet ik het niet zo goed. Wanneer je op het werk bent, of met vriendinnen, of op visite bij familie gedraag je je misschien toch elke keer anders. Is het bij de één dan een masker en ben je niet jezelf? Of zijn het verschillende versies van jezelf die allemaal bij jou horen?

Het verschil tussen wat je graag wil en wie je bent

Het meest ideale is natuurlijk dat jij precies bent zoals je ook wil zijn. Dat maakt het ook een stuk makkelijker! In dat geval is het heerlijk om altijd jezelf te zijn omdat dat ook is zoals je wil zijn. Ik denk dat bijna iedereen altijd wel iets heeft, dat hij graag anders zou zien. Misschien wil je net zo spontaan zijn als collega x of wil je net zo goed kunnen presenteren als vriendin x.

Jezelf zijn

  1. Volgens mij vergeten we vaak, dat we ook goed zijn zoals we zijn. Misschien niet met die presentatie vaardigheden die vriendin x heeft, maar jij kan misschien wel weer veel beter koken. Waarom moet jij ook net zo goed kunnen presenteren als jou sterke punt gewoon bij een heleboel andere dingen ligt?
  2. Leren! Ondanks dat je jezelf wil zijn, betekent dit niet dat je dit niet kan ontwikkelen. Als je zo graag net zo goed wil presenteren, dan kan je hier mee aan de slag. Vraag om tips, probeer het en oefen 10 keer. Als het gaat om vaardigheden en niet per se om dingen als spontaniteit e.d. dan kan je dat gewoon leren! Niet omdat je moet veranderen, maar wel omdat je jezelf wil ontwikkelen.
  3. Sta stil bij wat je doet – eerder betrapte ik mijzelf er regelmatig op dat ik dingen deed omdat ik dacht dat het moest. Vaak bedacht ik ook wat anderen zouden vinden/zeggen en deed ik iets daarom maar niet of in ieder geval niet opvallend. Waarom zou je dingen doen omdat je denkt dat het moet? Als het dingen zijn waar jij geen zin in hebt of die niet bij jou passen, doe het dan gewoon niet 🙂
  4. Wees trots – het allerbelangrijkste denk ik, wees ook trots op wie je bent. Schaam je niet voor de dingen die jij leuk vindt, voor de dingen die jij interessant vindt of waar jij energie uithaalt. Dit is wie jij bent en waar bij gelukkig van wordt. En dat is toch het allerbelangrijkste?

Voor mij nog een lesje in de #100happydayschallenge waar ik echt nog wel wat kan leren. Zoals ik al zei ben ik meestal wel mezelf maar smokkel ik daar ook nog wel eens mee en doe ik ineens gekke dingen die niet bij me passen. Werk aan de winkel dus 🙂

Hoe werkt dat bij jou? 

 

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het dan weten via een reactie!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.