Persoonlijk

Nee zeggen: ont-zet-tend moeilijk

Ken je dat gevoel dat je ergens totaal geen zin in hebt, maar het wel doet omdat je weet dat het eigenlijk wel hoort? Nee zeggen kan dan soms ontzettend lastig zijn. Ik betrap mezelf er best regelmatig op dat ik automatisch ‘ja’ zeg of iets doe en dan pas later denk: ik heb hier eigenlijk helemaal geen zin in. Of geen tijd voor etc. etc. etc.

Waarom is nee zeggen zo moeilijk?

Als ik naar mijzelf kijk vind ik het met name lastig om nee te zeggen omdat ik bang ben wat anderen daar van vinden. Wanneer ik écht niet kan maakt me dat niet zoveel uit (dan is het gewoon zo). In sommige gevallen is het alleen zo dat ik wel kan, maar niet wil. Dan vind ik het lastiger om nee te zeggen. Helemaal omdat ik dan het gevoel heb dat ik geen ‘echte reden’ heb en dat ik dus eigenlijk wel zou moeten.

Soms heb ik ook dat ik mezelf in de weg zit omdat ik niet kan maar dat ik er dan wel graag bij wil zijn. Ik moet dan eigenlijk nee zeggen omdat et niet uitkomt, maar omdat ik er dan graag bij wil zijn kost het me wat meer moeite om nee te zeggen. Uiteindelijk lukt dat meestal wel omdat ik dan wel een reden heb om nee te zeggen.

Hoe kun je dan wel nee zeggen?

Ik heb niet de ideale oplossing. Absoluut niet. Ik probeer er alleen wel mee te experimenteren. Ik ben er inmiddels namelijk wel achter dat ja zeggen mij meestal ook niet heel blij maakt. Dan heb ik ja gezegd en baal ik daar vervolgens van. Dat levert ook niets op.

Over het algemeen zeg ik niet zomaar nee. Ook niet omdat ik ‘gewoon’ geen zin heb. Meestal vind ik het niet prettig dat mijn weekend vol zit, of dat ik dan te veel avonden volgepland heb, of ben ik echt ontzettend moe etc. etc. Wanneer het niet ‘zomaar’ nee is, probeer ik dat nu meestal uit te leggen. Niet om een excuus te zoeken. Wel om uit te leggen waarom ik nee zeg. Want vaak vind ik het hartstikke leuk om te gaan doen, maar wil ik het niet op dat moment. En als ik dat uitleg, voelt het voor mezelf vaak al een stuk beter (al vind ik het nog steeds lastig) en begrijpt de ander het ook.

Zeg jij vaak genoeg nee? Of laat je het vaak maar gebeuren?

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het dan weten via een reactie!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.