walvissen
Persoonlijk

Walvissen en dolfijnen spotten op de Azoren!

Wauw het was echt super vet om walvissen en dolfijnen te gaan spotten! Als je naar de Azoren gaat, ontkom je er bijna niet aan dat je het water op moet om walvissen en dolfijnen te bekijken. In eerste instantie niet echt iets waar ik om stond te springen.

Ik wilde zeker de beesten zien, alleen na mijn ervaring van vorig jaar stap ik niet zo gauw meer in een bootje om de oceaan op te gaan. Vorig jaar waren we op vakantie naar Curaçao en hebben we een dagtrip gemaakt naar Klein Curaçao. Zeker een aanrader! Mits je niet zeeziek wordt…. 

Op zoek naar walvissen/dolfijnen

Goed, wederom de oceaan op gaan stond dus niet zo hoog op mijn lijstje. Walvissen en dolfijnen zien daarentegen wel. Gewapend met een hoop reistabletten en een goedgevulde maag (ik word namelijk ook misselijk als ik niet ontbijt) stapten we de boot in. Bij het boeken was er gekozen voor een Zodiac, een boot die laag op het water ligt en veel snelheid kan maken. Gaan met die banaan 🙂

Allereerst kregen we een waterdicht jack en een zwemvest aan. Vervolgens was er een meeting waarbij uitleg werd gegeven over het programma. Onze organisatie had twee kijkers bij posten staan op het eiland. Deze mensen speuren met militaire verrekijkers de oceaan af naar een teken van leven. Zowel walvissen en dolfijnen. Zij staan in nauw contact met de schipper en de bioloog die mee aan boord zijn. Op het moment dat ze iets zien, geven ze dat direct door en gaat de boot er op af. Veel kans dus om iets te zien! (Naar hun zeggen 90%).

We hebben braaf achterin plaatsgenomen (minder last van golven) en varen de haven uit. Vanaf dat moment meteen vol gas! Er zijn inderdaad walvissen gespot maar deze zijn een eind uit de richting. We gaan er meteen op af. Onderweg komen we een grote groep dolfijnen tegen. Gaaf! Er zijn kleintjes bij en we blijven even een tijdje liggen. De bioloog die aan boord is, is erg enthousiast en vertelt van alles over de verschillende soort dolfijnen en walvissen.

Wat hebben we gezien?

In totaal hebben we uiteindelijk drie soorten dolfijnen en twee soorten walvissen gezien. Onze bioloog was helemaal enthousiast. Zijn lievelingsdolfijn kwam voorbij en een walvis die hij normaal gesproken vrijwel nooit ziet. Volgens hem had onze tocht niet beter gekund.

We hebben gezien:

  • Gewone dolfijnen
  • Gestreepte dolfijnen
  • Gramper (dolfijnen die wit zijn, heel bijzonder om te zien)
  • Finse walvis
  • En een ‘beaked whale’. We zagen maar een klein stukje van de walvis (niet zijn snuit) waardoor ze niet konden vertellen welke walvis het precies was.

walvissen

Ontzettend leuk! Mocht je nog eens de mogelijkheid krijgen…. zeker doen!

 

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het dan weten via een reactie!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.