bokkenpootjestaart
Persoonlijk

Recept: bokkenpootjestaart

Gisteren vierden we de verjaardag van mijn moeder, en hiervoor had ik twee lekkere taarten gemaakt. Een standaard monchou taart, en een lekkere bokkenpootjestaart. Voor de bokkenpootjestaart heb ik drie verschillende recepten gebruikt, en mijn eigen creatie ervan gemaakt. Hij was heerlijk!

De bodem is naar recept van Laura’s Bakery, de vanilleroom is naar recept van Uit Pauline’s Keuken en de rest is van Brenda Kookt!

Ingrediënten

Biscuitbodem
 • 125 gram ei (zonder schil)
 • 75 gram suiker
 • 4 gram vanillesuiker (dat is een half zakje)
 • 55 gram bloem
 • 32 gram maizena

Op de website van Laura, zie je een tabel waarbij je kan zien hoeveel je nodig hebt voor jouw bakvorm (cm). Ik heb deze aantallen gehalveerd, je wil namelijk niet een hele taart maken maar alleen de bodem. Bovenstaande aantallen zijn voor een bakvorm van 24 cm. Wellicht dat je zelfs deze nog zou kunnen halveren, omdat ik nog wel wat deeg over heb gehouden. 

Vanilleroom
 • 250 ml volle melk
 • 2 eidooiers
 • 4 gram vanillesuiker (dat is een half zakje)
 • 13 gram bloem
Overig
 • Advocaat/tokkelroom (ik heb tokkelroom gebruikt)
 • 1 pak bokkepootkoekjes
 • 125 ml slagroom
 • 1 zakje klopfix

Bokkenpootjestaart

Het zijn nog al wat stappen die je moet nemen, dus het is handig om dat in de juiste volgorde te doen. De biscuitbodem moet natuurlijk even in de oven, en afkoelen. Begin daar dus mee. De vanilleroom moet ook afkoelen voordat je hem kan gebruiken, dus die kun je daarna maken. De rest kan gemaakt worden op het moment dat je de taart afmaakt.

Biscuitbodem

Laura: Mix de eieren, suiker en vanillesuiker schuimig en luchtig. Ik mix dit ongeveer 10 minuten in een staande mixer op middelhoge stand. Zeef de bloem en maïzena en voeg toe aan het mengsel. Spatel dit voorzichtig door het mengsel heen, je wilt niet dat alle lucht die je erin geslagen hebt weer verdwijnt.

Vervolgens vul je de ingevette bakvorm (+ bakpapier) met het beslag, en zet je hem in de oven. Omdat de hoeveelheden gehalveerd zijn, is 15/20 minuten op 180 graden voldoende. Waarschijnlijk is hij wat te hoog als hij klaar is. Je kunt hem dan horizontaal doormidden snijden zodat je hem als bodem kan gebruiken. Wacht hiermee tot hij helemaal afgekoeld is!

Vanilleroom

Pauline: Klop de eidooiers met de suiker en de vanillesuiker luchtig totdat het bijna wit wordt. Kook in de tussentijd de melk. Voeg de gezeefde bloem toe aan het ei-suiker mengsel en meng dit glad. Voeg een scheutje koude melk toe als het mengsel niet glad wordt.Voeg de warme melk al roerend toe, goed roeren anders ontstaan er klonten. Doe het hele mengsel terug in de pan en breng het ongeveer 5 – 10 minuten aan de kook. Blijf roeren totdat er een dikke vla ontstaat. Als het mengsel dik genoeg is laat je het afkoelen, in de tussentijd wel af en toe roeren zodat er geen velletjes ontstaan. Als het mengsel helemaal afgekoeld is zet je het in de koelkast om nog meer op te stijven.

Overig

Wanneer de biscuitbodem helemaal is afgekoeld en je hem hebt doorgesneden, smeer je een flinke laag tokkelroom of advocaat (tokkelroom is iets zachter van smaak) over de bodem. Vervolgens doe je het afgekoelde vanilleroommengsel overheen.

Klop de slagroom stijf met het zakje klopfix, en smeer deze uit over de vanilleroomlaag. Vervolgens halveer je de bokkenpootjes en verspreidt je deze over de taart. Om het er leuk uit te laten zien, kun je er nog een beetje advocaat/tokkelroom overheen doen.

Mocht je nou een taart willen maken zonder alcohol, dan kun je prima de tokkelroom/advocaat weglaten. Dan is hij nog steeds ontzettend lekker!

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het dan weten via een reactie!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.