Persoonlijk

Zit er ook een knopje op? | Wanneer praten je hobby is

Je hebt mensen die veel praten, mensen die weinig praten, soms moet je heel veel moeite doen om een gesprek te voeren en soms loopt het ontzettend vloeiend. Mijn hoeveelheid praten is zeer regelmatig een gespreksonderwerp (misschien wel wekelijks….). Niet omdat het zo boeiend is, maar omdat iedereen er wel zeker van is dat ik altijd praat. Altijd.

Er is geen uitknop

Zodra ik wakker word: praat ik. Als ik boos ben, blij, chagrijnig, druk: ik praat. Er zijn soms momenten waarop ik iets stiller ben dan normaal (wanneer ik geconcentreerd werk bijvoorbeeld) maar over het algemeen duren die momenten niet zo lang. En nee, er is geen uitknop. Ik kan me bijna geen situaties voorstellen waarin ik écht stil was en niet de behoefte had om iets te zeggen. Behoefte is trouwens een groot woord. Negen van de tien keer heb ik al gepraat voordat ik überhaupt erover heb nagedacht en eigenlijk gaat het dus behoorlijk van zelf.

Wanneer ik wel ‘iets stiller’ ben (lees: anders reageer dan normaal), zijn mensen vaak al een beetje bezorgd. Wanneer ik met enkele woorden reageer in plaats van een heel verhaal, krijg ik vaak een bezorgde blik. Mijn moeder vraagt nog wel eens of ik ook even uit kan, maar helaas: dat lukt niet echt.

Gezellig toch?

Gelukkig zie ik praten niet als iets negatiefs en pas ik me over het algemeen ook niet aan. Ik ben wie ik ben en daar hoort mijn gepraat nou eenmaal bij. Soms kan het even niet en moet ik me toch echt aanpassen aan de situatie. En dat is best moeilijk als het zo onbewust gaat! Een enkele keer heb ik door dat ik ratel of dat ik constant door iemand heen praat maar het zal ongetwijfeld nog vaak zat voorkomen dat ik het niet doorheb.

Stil zal het met mij in ieder geval nooit zijn., en als je er dan nog eens vriendinnen bij zet die (bijna) net zo erg zijn, kun je je voorstellen dat het een gezellige boel is… 🙂

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het dan weten via een reactie!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.